shutterstock_1780491728-141220211134.png

Çocuklara Matematik Öğretmek İçin 16 Oyun

  • 04.12.2021
  • 3 dakika
  • 1413 Okunma
  • 0 Yorum

Gün boyunca gördüğünüz farklı şekilleri ve renkleri gösterin. Yürüyüşte, sarı olan üçgen şeklinde bir işaret görebilirsiniz.

 

 Çocuklara Matematik Öğretmek İçin 16 Oyun

1 ŞEKİLLERİ KULLANIN: Çocuğunuzla şekiller hakkında konuşun, kenarları sayın, renkleri tanımlayın. Renkli inşaat kağıdından büyük şekiller keserek kendi şekillerinizi oluşturun. Seksek, köşe kapmaca, yerden yüksek gibi oyunları bu şekillerle oynayın.

2. TOPLAYIP SAYIN, BOYAYIN, OYNAYIN: Küçük oyuncaklar, deniz kabukları, çakıl taşları veya düğmelerden oluşan bir sepet toplayın. Onları çocuğunuzla birlikte sayın. Bunları boyutuna, rengine veya yaptıklarına göre sıralayın. (Bir yığındaki tüm arabalar, diğerindeki tüm hayvanlar…)

3. EVCİLİK OYNAYIN: Evinizin adresini ve telefon numarasını ona öğretmeye çalışarak sayılarla oynamaya başlayın. Çocuğunuzla, her evin bir numarası olduğu ve evlerinin veya apartmanlarının her birinin kendi numarası olan bir diziden oluştuğu hakkında konuşun.

4. BÜYÜK MÜ KÜÇÜK MÜ? Çevrenizdeki nesnelerin boyutlarına dikkat edin. (Bu pembe cüzdan mavi cüzdandan daha küçük görünüyor.) Çocuğunuzdan diğer nesnelere göre kendi boyutunu düşünmesini isteyin. (Masanın altına mı sığarsın sandalyenin altına mı?)

5. AKŞAMA NE PİŞİRELİM? Küçük çocuklar bile doldurmaya, karıştırmaya ve dökmeye yardımcı olabilir. Bu etkinlikler sayesinde çocuklar, doğal olarak saymayı, ölçmeyi, toplamayı ve tahmin etmeyi öğrenirler.

6. NE KADAR SÜRER? Kısa (1-3 dakika) aktiviteleri zamanlamak için bir kum saati, kronometre veya zamanlayıcı kullanın. Bu, çocukların zaman duygusu geliştirmelerine ve bazı şeylerin diğerlerinden daha uzun sürdüğünü anlamalarına yardımcı olur.

7. BİRAZ YÜRÜYELİM Mİ? Yürüyüş yapmak çocuklara karşılaştırma (Hangi taş daha büyük?), değerlendirme (Kaç tane meşe palamudu bulduk?), benzerlikleri ve farklılıkları not etme ve kategorize etmeleri için birçok fırsat verir. Yürüyüş sırasında farklı taşlar veya yapraklar toplayarak bunların büyüklükleri hakkında konuşabilir (büyük ve küçük adımlar atarak), mesafeyi tahmin edebilir (Park evimize yakın mı yoksa uzak mı?) ve sayma pratiği yapabilir (Köşeye gelene kadar kaç adım sayalım).

8. O ŞEKİL DE NE? Gün boyunca gördüğünüz farklı şekilleri ve renkleri gösterin. Yürüyüşte, sarı olan üçgen şeklinde bir işaret görebilirsiniz. Bir mağazanın içinde kırmızı olan dikdörtgen şeklinde bir işaret görebilirsiniz. Şekiller hakkında konuşun.

9. HAYDİ ŞARKI SÖYLEYELİM! Kafiyeli, tekrar eden veya içinde sayılar olan şarkılar söyleyin. Şarkılar kalıpları güçlendirir. (Bu aynı zamanda bir matematik becerisidir) Ayrıca, dil pratiği yapmanın ve iş birliği gibi sosyal becerileri geliştirmenin eğlenceli yollarındandır.

10. BUGÜN GÜNLERDEN NE? Tarih, haftanın günü ve hava durumu hakkında konuşmak için bir takvim kullanın. Takvimler saymayı, dizileri ve kalıpları güçlendirir. Soğuk havadan bahsederek ve çocuğunuza sorarak mantıksal düşünme becerileri geliştirin: Soğuk olduğunda ne giyeriz? Bu, çocuğunuzu soğuk hava ile sıcak giysiler arasında bir bağlantı kurmaya teşvik eder.

11. SENCE NE KADAR? Çocuğunuzdan atıştırmalıklar gibi yiyecekleri dağıtmak veya yemek masasına peçeteler koymak için yardım isteyin. Her çocuğa bir kraker vermesine yardım edin. Bu, çocukların "eşleşme" mantığını anlamalarına yardımcı olur. Öğeleri dağıtırken sayı kavramını vurgulayın: "Biri sizin için, biri benim için, biri babanız için." veya "Ayakkabılarımızı giyiyoruz: Bir, iki."

12. TAHTALARIN GÜCÜ ADINA! Çocuğunuza tahta bloklar, birbirine kenetlenen plastik bloklar, boş kutular, süt kutuları vb. ile oynama şansı verin. Bu oyuncakları istiflemek ve kullanmak, çocukların şekilleri ve şekiller arasındaki ilişkileri öğrenmesine yardımcı olur. (İki üçgen bir kare oluşturur.) Küçük çocuklar için kutular ve bardaklar, farklı büyüklükteki nesneler arasındaki ilişkiyi anlamalarına yardımcı olur.

13. KUTULARI KİM SEVMEZ? Çocuklar minderlerden, ev eşyalarından veya oyuncaklardan tüneller yapmayı bunun altından geçmeyi ve saklanmayı çok severler. Çünkü, tünelin içindeyken hissettikleri bilinmezlik ve merak onları heyecanlandırır. Tüneller çocukların uzayda ve diğer nesnelerle ilişkili olarak vücutlarının nerede durduğunu anlamalarına ve konumlarını belirlemelerine yardım eder.

14. ŞEKİLLER NEREDE? Sağlam kartondan şekilleri (daire, kare, üçgen) kesin. Çocuğunuzun şekle gözleri açık ve kapalı olarak dokunmasına izin verin. Kartondan maskeler veya kuklalar elde edebilirsiniz.

15. BANA YARDIM EDER MİSİN? Çamaşırları ayırırken, çocuğunuzdan bir yığın gömlek ve bir yığın çorap yapmasını isteyin. Hangi yığının daha büyük olduğunu sorun. (Tahmin) Birlikte kaç gömlek olduğunu sayın. Bir çift çorap yapıp yapamayacağına bakın: İki çorabı çıkarıp kendi yığınlarına koyabilir misiniz? (Eşleşmiyorlarsa endişelenmeyin! Bu etkinlik, eşleştirmeden çok sayma ile ilgilidir.)

16. SENCE HANGİSİ? Farklı uzunluklarda birkaç (3-5) şerit, iplik veya kâğıt parçası kesin. Uzun ve kısa gibi fikirler hakkında konuşun. Çocuğunuzla birlikte, en uzundan en kısaya doğru sıralayın.